Gästblogginlägg av författarinnan Cecilia Lindecrantz

 

11390289_10153035633808883_8357442485674746549_n
Fotograf: Armand Dommer

Emetofob-Cecilia

En kall julaftonsmorgon år 1985 kom jag till världen. Det snöade ute och min mamma firade med en kall lättöl som sjukhuset serverade henne i förlossningsbädden. Som vuxen var jag lyckligt ovetande om min barndom som jag mindes som relativt bra. Jag hade min bästa vän som jag delade allt med. Varje vår då körsbärsblommorna stod i blom anordnade vi ett stort Barbie-bröllop. Vi bestämde vilka som skulle gifta sig med varandra och klädde dem i våra finaste och mest pampiga klänningar vi kunde hitta. Vi gjorde till och med örhängen av nålar. Körsbärsträdet som var beläget utanför mitt sovrumsfönster stod till förfogande för ett härligt blomsterarrangemang till våra årliga bröllop. Vi lekte upp till tonåren och det var vår stora hemlighet.
Inte förrän i vuxna år började jag ana att min emetofobi vuxit fram under händelser som skett i barndomen, händelser som jag inte ens hade en aning om. Jag hade lagt dessa händelser i säkert förvar, i ett litet fack i min hjärna som jag inte hade varit redo för att plocka fram och möta tidigare.

Boken kom till då jag under en hypnosbehandling kom i kontakt med
undermedvetna och traumatiska minnen från förr. Kräkfobin är idag en del av mig och mycket av mitt liv kretsar kring detta men har också bidragit till stora drömmar. Jag strävar efter att göra saker som jag mår bra av och hoppas att konsekvenserna inte blir för jobbiga. Jag tror inte att några drömmar är för stora.

Varje dag utsätts barn i Sverige för våld i deras hem, det som ska vara deras tryggaste plats. Jag var bara en av alla dessa barn. När de vuxna svek, formades istället ett nytt jag: Emetofob-Cecilia, med skräck för reflexmässiga utlösningar av vederstyggligt maginnehåll. Katastrofberedskap sattes in för att undvika nästan allt som kan kopplas till smitta.

Den kroniska ångesten har etsat sig fast hos mig likt ett stort ärr från mina barndomsår.

Cecilias bok heter Under hypnos och ges ut av Idus förlag.  Du hittar den här på Idus förlag

hypnos400-500x500

En reaktion till “Gästblogginlägg av författarinnan Cecilia Lindecrantz”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>